Forskjellen på vinyl til tekstiler og selvklebende vinyl

Tone Iren Anvendsen har laget en flott innlegg på hvordan man ser forskjell på ulike vinyltyper. Vert å lese her Mediakaos – se forkjell på vinyl

 

HEAT TRANSFER VINYL

Vinyl til tekstiler (heat transfer vinyl- HTV) har plast (litt stiv) på den siden. Plasten er på vinylen sin rettside/overside, altså den siden du ser når vinylen er på stoffet.

 

Vinylsiden skal opp og plast siden ned.

Når du skal kutte HTV må du huske på at du skal kutte i vinylen og ikke i plasten. Den siden med plast skal alltid ned i maskinen mens vinylsiden skal opp. Er du usikker på hvilke side som er med plast så pirk litt i ene hjørnet slik at du skiller vinylen fra plasten. All HTV må speilvendes før kutting.

Her kan du se at det kun er kuttet i vinylen og man drar av det overfladiske (weede) og står igjen med motivet. Motivet skal være på plasten.

Sånn vil det se ut når du er ferdig å weede.  Når du skal overføre motivet ditt til tekstiler skal vinylsiden ned mot stoffet og plastsiden (vinylens overside) skal opp. Plastsiden skal opp mot strykejernet/pressen. Ha et tynt bomullsstoff eller teflonark over før du begynner å presse.

SELVKLEBENDE VINYL

Selvklebende vinyl (wallart, utendørsvinyl, skiltvinyl osv) har et slags papir på undersiden og vinylen har IKKE en side med plast. Vinylen skal ikke speilvendes men man må ha transfer papir for å få vinylen overført til det stedet/ den tingen du skal ha vinylen på.

Vinylen har papir på undersiden

Når du skal kutte vinylen skal papirsiden ned og vinylsiden opp

Man weeder på samme måte som med HTV men vær obs da den selvklebende vinylen lett fester seg sammen.

Transfer papir. Finnes i 2 varianter, en gjennomsiktig og en i papir. Du må bruker transfer papir når du skal ha motivet ditt over på veggen, overført til skiltet, koppen osv. Har du ikke transfer papir så kan du også bruke kontaktpapir.

Blanke plasten skal oppå motivet ditt med limsiden mot vinylen.

Du må bruke en skrape som du stryker over motivet ditt slik at motivet fester seg til transfer papiret og du jobber bort luftbobler.

Dra av og motivet ditt er festet til transferarket

Fest motivet ditt på ønsket sted, skrap godt over med en skrape slik at det festes skikkelig og jobber bort luftbobler.

Dra bort transfer papiret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *